In ons vorige blog hebben wij het gehad over de basisbegrippen van de Getting Things Done – methode.

Hoe zorg je er voor dat je hoofd niet overloopt, je geen zaken vergeet en overzicht houdt?

Kort samengevat komt dit op het volgende neer:

  • Minimaliseer je “in” plekken
  • Bewaar geen dingen in je hoofd
  • En Plan!

Wil je meer over deze methode weten, lees dan even ons vorige blog.


Als je dit consequent toepast zal je veel meer rust ervaren, maar nog steeds kom je er niet helemaal uit hoe je dat plannen en prioriteiten stellen verder aanpakt. Oftewel… Hoe nu verder?

Prioriteiten stellen

Vaak lastig, zeker als je werkt voor meerdere klanten en je bedrijf hard aan het groeien is. Alles lijkt van levensbelang, maar is dat wel zo?

Wij krijgen geregeld de vraag “Waar moet ik beginnen?” Wie het hardst roept krijgt vaak de meeste aandacht, maar is dat nou wel degene waar je de aandacht aan moet geven? Je focus is hierin belangrijk en om deze helder te krijgen kan je de volgende stappen volgen:

Stap 1 – stel doelen!
Wat is het resultaat waar je naar toe wilt werken? Dit mag je best groots aanpakken.
Breng je jaardoelen (of nog langere termijn doelen) in kaart. Wat geeft je energie? Waar wil je naar toe?  Wat wil je aan het einde van het jaar ECHT bereikt hebben? Dit schrijf je voor jezelf op.

Stap 2 – zorg voor een totaal overzicht.
Schrijf daarna alle lopende projecten en werkzaamheden op. Wat ligt er allemaal op je bordje en waar ben je druk mee?

Stap 3 – prioriteer
Nu je al je lopende projecten en doelen in kaart hebt gebracht kan je al een stuk makkelijker prioriteiten stellen. Welke projecten dragen bij aan de belangrijkste doelen voor dit jaar? Dat zijn je hoogste prio’s.

Een handige tool voor het indelen van je prioriteiten is de Eisenhower matrix (ook wel prioriteiten matrix).
Deze matrix / methode is vernoemd naar de oud Amerikaanse president Dwight Eisenhower.
Hij citeerde: “ik heb twee soorten problemen: dringende en belangrijke. De dringende zijn niet belangrijk en de belangrijke nooit dringend”.

Hieronder een simpel voorbeeld van de matrix:

In kwadrant 1 (Doe nu) zet je de projecten en werkzaamheden die direct bijdragen aan je doelstellingen, dit heeft de hoogste prioriteit en is wat je nu (moet) gaan doen.

Kwadrant 2 (Doe later) is zeker ook belangrijk, maar kan ook op een later moment. Dit plan je in, in je agenda en geef hier voorrang aan binnen alle dagelijkse werkzaamheden.

Kwadrant 3 (Delegeer) zijn de zaken die gedaan moeten worden, maar minder belangrijk en die hoef je eigenlijk ook niet perse zelf te doen. Deze kan je ook uitbesteden of delegeren. Voorbeelden hiervan zijn administratieve of secretariële werkzaamheden of eigenlijk alles waar je zelf geen energie van krijgt of je doelen niet direct dienen.

Alles wat in kwadrant 4 (Elimineer) terechtkomt draagt niet bij aan je doelstellingen en zijn eigenlijk alleen maar onnodige afleiding. Toch blijft het maar op je lijstje terugkeren. Je hebt hier helemaal geen zin in en er is dus ook geen noodzaak. Denk bijvoorbeeld aan alle nieuwsbrieven die je opspaart om nog een keer te lezen. Maak je hoofd vrij en skip die handel!

Wil je hier meer over weten en hoe de Regelkanjers je hierbij kunnen ondersteunen? Neem dan contact met ons op en we kunnen je er alles over vertellen!

Om het wat makkelijker en leuker te maken zijn er genoeg leuke apps voor te vinden op je smartfoon.
Bijvoorbeeld de: Focus Matrix – Task Manager.